Uczciwie przyznaje, że do tej pory ratatuj kojarzył mi się głównie z filmem… ; ) Mąż bardzo zachęcał mnie do przygotowania tej potrawy, więc posiłkując się informacjami otrzymanych od niego stworzyliśmy naszą wersję tego dania ; ) Ponieważ jarskie potrawy nie należą do naszych ulubionych, dodaliśmy kurczaka… Danie nadaje się dla matki karmiącej, o ile wprowadziła już do swojej diety poniższe warzywa. Polecam!
Ratatouille podałam z zachwalanym przez Was ryżem jaśminowym Britta i potwierdzam, że jest nie tylko bardzo smaczny ale również aromatyczny!
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 125 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie warzywa kroimy również w kostkę i dodajemy do mięsa. Podsmażamy razem, mieszając. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilkanaście minut.