Uczciwie przyznaje, że do tej pory ratatuj kojarzył mi się głównie z filmem… ; ) Mąż bardzo zachęcał mnie do przygotowania tej potrawy, więc posiłkując się informacjami otrzymanych od niego stworzyliśmy naszą wersję tego dania ; ) Ponieważ jarskie potrawy nie należą do naszych ulubionych, dodaliśmy kurczaka… Danie nadaje się dla matki karmiącej, o ile wprowadziła już do swojej diety poniższe warzywa. Polecam!
Ratatouille podałam z zachwalanym przez Was ryżem jaśminowym Britta i potwierdzam, że jest nie tylko bardzo smaczny ale również aromatyczny!
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 125 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie warzywa kroimy również w kostkę i dodajemy do mięsa. Podsmażamy razem, mieszając. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilkanaście minut.
Pycha:)
o, widzisz…z jaśminowym, moim ulubionym;)))
mniam ale bym zjadła:)
ten ryz jest super:)
Autor
To prawda, aż dziwne, że wcześniej o nim nie słyszałam 😀
Wygląda przepysznie, pomimo śmiesznej nazwy, danie znakomite i jak najbardziej z ryżem pewnie smakowite !!!
ja zawsze przygotowuję ratatuj z mięsem mielonym 😉 jest bardzo smaczne 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
Autor
Z mięsem mielonym też super:D
Koniecznie muszę wypróbować. Może przekonam się do bakłażana, gdyż po mojej ostatniej nieudanej z nim przygodzie troszkę się zraziłam do tego warzywa. Choć wiem, że to nie była jego wina..;)
Autor
Zarówno bakłażan i cukinia nie należą do moich ulubionych warzyw, ale w połączeniach z innymi dodatkami są ok 😀
Mm, uwielbiam ratatouille 😀 też zawsze dodaję do niego kurczaka, bo mięsko to podstawa ;). Ryżu nigdy jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że muszę to zmienić skoro tak wszyscy zachwalają. Całość potrawy wygląda u Ciebie po prostu przepysznie! Na pewno muszę spróbować ją zrobić według Twojego przepisu! Pozdrawiam
Autor
U nas też mięsko to podstawa! 🙂 dziękuję za miłe słowa i polecam 🙂
Przyznam się szczerze że takiej potrawy jeszcze nie robiłem ale zapowiada się rewelacyjnie
Autor
Polecam – pycha!:)
Na ile porcji wystarczają podane składniki?:)
Autor
My taką porcję jemy w dwie osoby 🙂 ale zaznaczam, że bardzo lubimy jeść 😀
Dziękuję:)
Nie ma za co 🙂