Racuchy na kefirze to szybsza alternatywa dla tych tradycyjnych-drożdżowych, ale najważniejsze, że równie pyszna : ) Z dodatkiem jabłek stanowi bardzo sycące śniadanie, które posmakuje również najmłodszym. Polecam!!!
Składniki (ok. 15 sztuk):
- 1 szklanka kefiru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej*
- szczypta soli
- 2 jabłka
*Uwaga – dałam odrobinę mniej, ale tak, aby ciasto było gęste i z oporem spadało z łyżki. Gdy ciasto będzie gęste otrzymamy puchate placuszki, jeśli rzadsze racuszki będą cieńsze i delikatniejsze.
Kefir wymieszać z jajkiem i cukrami. Dodać sodę, polać ją octem, a kiedy się spieni dodać mąkę z solą. Wymieszać łyżką, dodać jabłka pokrojone na mniejsze kawałki i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez tłuszczu lub z minimalną ilością rozsmarowanego na dnie oleju) na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Inspiracja IG Onijka