Popularny indyjski napój mango lassi w rabarbarowej odsłonie. Orzeźwiający, idealny na ciepłe, letnie dni. Polecam!
Składniki (4 porcje):
- 3 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 4 kapsułki kardamonu lub ziarenek z 1/2 laski wanilii lub szczypta cynamonu u imbiru
- 1 dojrzałe mango
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki kostek lodu (można pominąć)
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać wodę, miód i utarte w moździerzu ziarenka kardamonu wyłuskane z kapsułek. Gotować do czasu, aż rabarbar się rozpadnie. Zdjąć z ognia, przestudzić. Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z jogurtem, kostkami lodu i rabarbarem. Podawać od razu.
Smacznego!
Inspiracja „Warzywo” D. Wójciak, więcej koktajli znajdziecie tutaj.