Rabarbar zapiekany pod koglem mogłem to błyskawiczny deser do przygotowania w 15 minut : ) Kwaskowaty smak rabarbaru idealnie uzupełnia się ze słodkim koglem moglem, który przywodzi wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania, a deser na pewno nie raz uratuje Was, gdy poczujecie nieodpartą chęć na coś słodkiego : ) Polecam!!
Składniki (2 porcje):
- 2 łodygi rabarbaru
- szczypta cynamonu
- 2 żółtka
- 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Przełożyć do 2 naczyń do zapiekania i oprószyć cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Przelać na rabarbar i piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez 10-15 minut. Podawać od razu.
Smacznego!
Przepis z książki – „Warzywo” D. Wójciak