Quiche ze szpinakiem, serem i salami

Nie zawsze byłam fanką szpinaku, ale odpowiednio doprawiony z dodatkiem salami i sera smakuje pysznie. Jest to moje pierwsze spotkanie z quiche, więc postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis Okrasy ; ) Dokonałam jednak kilku zmian, aby dostosować go do naszych upodobań : ) Do przygotowania stosujemy ciasto francuskie, więc przyrządzenie obiadu jest błyskawiczne. Polecam! : )


Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 550 g ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 kg świeżego szpinaku lub 1 kg mrożonego
  • 1 kula mozzarelli
  • 250 g salami

Dno tortownicy wyłożyć ciastem francuskim, a następnie ułożyć na nim papier do pieczenia obciążony ryżem, grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód tarty piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 10-15 minut. Następnie zdjąć papier (wraz z obciążeniem) i piec kolejne 5-10 min, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Szpinak sparzyć i odsączyć, a następnie pokroić w cienkie paski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajka wraz z żółtkiem przełożyć do miski. Dodać odrobinę soli, pieprz, słodką śmietankę. Doprawić gałką muszkatołową, wymieszać, dodać szpinak oraz mozzarellę na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać i na chwilę przełożyć do lodówki.
Salami pokroić w cienkie plastry. Na przestudzonym cieście ułożyć salami tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Dodać śmietanę ze szpinakiem oraz kilka plastrów salami na wierzch. Posypać ziołami prowansalskimi i bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170°C (termoobieg) przez około 30-35 minut. Quiche można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego : )


Quiche Okrasa
 


Quiche - kuchnia lidla

Komentarzy: 8

  1. Marta
    Autor
    15 listopada 2013 / 22:47

    Bardzo dziękuję 🙂 smakuje równie pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2013 / 23:45

      U mnie różnie to bywa 😉 zależy od dodatków 🙂

  2. Luka
    16 listopada 2013 / 13:13

    Pyszne połączenie smaków, super przepis, ja w tym tygodniu z ,kuchni lidla, skusiłam się na schab, czekam na świąteczne przepisy chłopaków 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2013 / 14:39

      Ja również jestem ciekawa, co na Święta nam przygotują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 25 =