Drożdżowe pyzy z truskawkami to obowiązkowa propozycja letniego obiadu : ) Uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych, koniecznie z dodatkiem jogurtu greckiego i trzcinowego cukru, które nałożone na ciepłe pyzy zmieniają się w pyszny śmietankowy sos : ) Polecam!!
Składniki (ok 10 sztuk):
- 1/2 szklanki mleka
- 12,5 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 1 duże żółtko
- szczypta soli
- 225 g mąki (+ ew. 25 g do podsypania)
- ok. 10 dużych truskawek
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić, żółtko utrzeć z pozostałą łyżką cukru na jasną, puszystą masę. Dodać do wyrośniętego zaczynu drożdżowego razem z masłem, szczyptą soli i mąką. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto przy pomocy robota kuchennego (ok. 10 minut). Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10 kulek. Rozpłaszczyć je dłonią, na środku ułożyć umytą i odszypułkowaną truskawkę, zlepić brzegi (tak, aby powstało coś na kształt kuli z truskawką w środku). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie gotować na parze przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości klusek. Podawać od razu z jogurtem greckim i cukrem trzcinowym.
Smacznego!