Bardzo proste muffinki czekoladowe z dodatkiem posiekanej czekolady, która przyjmuje przepyszną płynną postać tuż po upieczeniu (dlatego trudno im się oprzeć już na ciepło!), a po ostudzeniu czeka na nas ukryta w każdym kęsie : ) Polecam!!!
Składniki (12 muffinek):
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- niecała szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- 150 g dowolnej czekolady
Masło roztopić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. W oddzielnej misce wymieszać cukier, cukier wanilinowy, jajka i mleko. Dodać do wymieszanych suchych składników, wymieszać. Dodać roztopione masło i posiekaną na dość duże kawałki czekoladę, wymieszać. Przelać do foremek i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg).
Smacznego!
Inspiracja IG minimaliving