Pomimo, że przeważnie jesteśmy fanami zwartych i zbitych serników, puszysty sernik na czekoladowym cieście zawsze jest u nas mile widziany : ) Prosty do zrobienia, przypomina mi beztroski smak dzieciństwa i spotkania z przyjaciółką, której mama była mistrzynią w jego przygotowaniu : ) Najlepszy kolejnego dnia, kiedy schłodzi się przez noc w lodówce. Polecam!!
Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha):
- 250 g margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (wielkość L)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 120 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ser i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką. Przełożyć na schłodzony czekoladowy spód. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja forum Domowe wypieki ciast, p. Monika