Pomimo, że przeważnie jesteśmy fanami zwartych i zbitych serników, puszysty sernik na czekoladowym cieście zawsze jest u nas mile widziany : ) Prosty do zrobienia, przypomina mi beztroski smak dzieciństwa i spotkania z przyjaciółką, której mama była mistrzynią w jego przygotowaniu : ) Najlepszy kolejnego dnia, kiedy schłodzi się przez noc w lodówce. Polecam!!
Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha):
- 250 g margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (wielkość L)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 120 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ser i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką. Przełożyć na schłodzony czekoladowy spód. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja forum Domowe wypieki ciast, p. Monika
Sernik to sernik nieważne czy puszysty czy zbity kocham wszystkie 🙂 niestety teraz nie upiekę ale w weekend na pewno 🙂
Autor
Dokładnie, każdy sernik pyszny 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda 😍
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Rewelacja ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Co za pyszności 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ser z wiaderka może być president lub ten z biedronki bo chyba to jest to samo?
Autor
Tak, będzie pasować 🙂
Wyszedł pysznie dziękuję za przepis 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepis super w końcu sernik który nie opada dziękuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
duża blacha? To mniej więcej jaki wymiar?
Autor
Ok. 33×23 cm 🙂
Przepis wygląda cudownie! Myślała kiedyś Pani o zastosowaniu w swojej kuchni garnka rzymskiego do pieczenia ciast?
Autor
Bardzo dziękuję, do pieczenia ciast jeszcze garnka rzymskiego jeszcze nie próbowałam 🙂
Sernik jest pyszny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Super przepis sernik wyszedl mi jak u Pani i calej rodzince smakuje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Pycha 👌
Autor
Dziękuję bardzo 🙂
Wygląda przepyszne i mam nadzieję że tak smakuje właśnie się u mnie kręci
Autor
Dziękuję i mam nadzieję, że posmakował 🙂
Sernikczek jest wspaniały piekłam na próbe przed swietami i na pewno powtórze super i ciasto i masa dziekuje 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Wyszedł pysznie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Czy do sernika mogę dodać ananasy z puszki?
Autor
Nie próbowałam takiej kombinacji, ale jeśli Pani pasuje to nie widzę przeszkód 🙂
Bede dzis robic.Napisze.:-) czy wyszedl
Autor
Super, czekam na wiadomość 🙂
Sernik przepychotka! Zamiast mąki dałam budyń, a ciasto zrobiłam z pół porcji, tak żeby było tylko na spód. 50min na pieczenie wystarczyło, musiałam nawet przykryć górę pod koniec zeby się za bardzo nie przypieklo 😄 sernik jak chmurka, tak puszysty, że nigdy mi taki nie wyszedł☁️Rodzinka pod wrażeniem😊 dziękuję za ten przepis!
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował całej rodzince 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy mogę użyć sera z wiaderka vitello z biedronki? 🤔☺️☺️
Autor
Niestety nie wiem jaki on ma skład 🙂 jeśli dobry – bez zbędnych dodatków to jak najbardziej 🙂
Czy on jest taki mokrawy?
Autor
Nie jest suchy, ale nie jest też ciężki i mokry, to bardziej delikatny i puszysty typ sernika 🙂
Pyszny . Polecam 😊😊😊😊
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 pozdrawiam 🙂
Czy mogę dodać ser w kostce tylko taki udało mi się zdobyć w sklepie na wsi.?
Autor
Tak, proszę tylko go wcześniej zmielić, aby miał gładką konsystencję 🙂
Sernik pyszotto! Wcziraj zrobiłam i jest REWE :)))))))) Dziękuję za super przepis :*
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Przeszukałam neta w zdłuż i w szerz za sernikiem bez budyniu i znalazłam 😀. Jest tak przyszny, że obawiam się czy do jutra na wigilię coś zostanie. Dziękuję za to że podzieliła się Pani tym przepisem
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt 🙂
Sernik jest absolutnie fantastyczny, znika w dwa dni 😍 Robiłam już go kilka razy, zgodnie z przepisem , ale za każdym razem upadał – co mogę robić nie tak? Dziękuję za odpowiedź 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował. Opadanie wiąże się z nagłą zmianą temperatury, dlatego zostawiam sernik do wystudzenia w piekarniku. Drugą opcją, która przychodzi mi do głowy to zbyt długie miksowanie masy, przez co jest bardzo napowietrzona i później opada 🙂
Przepyszny serniczek, bardzo dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Mam pytanie czy jak będę robić ciasto czy mogę wstawić do lodówki
Autor
Niestety nie bardzo rozumiem pytanie. Ciasto na blasze wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej, drugą połowę do zamrażarki 🙂
Przepyszne!!! Serniczek rewelacja i udał się nawet takiemu nieogarowi w pieczeniu jak ja 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Sernik rewelacja 😍😍😍
Czy jest możliwość podania wartości odżywczych?
Autor
Super, że posmakował 🙂 niestety dla tego przepisu nie liczyłam wartości odżywczych 🙂
Dziękuję za przepis, sernik się udał i był bardzo pyszny. Zostanie już w moim spisie dobrych ciast.
Z przyjemnością będę korzystać z innych.
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy mogę zrobić sernik z twarogu koziego ?
Autor
Niestety nie wiem, nigdy nie korzystałam z koziego twarogu do sernika 🙁
Czy zamiast drobnego cukru mogę dać cukier puder?? W jakiej ilości??
Autor
Można 🙂