W ostatnim czasie na blogu pojawia się sporo przepisów w odchudzonej wersji ; ) W związku z tym, że przedwiośnie jest najtrudniejszym okresem dla odporności moich Maluchów spędzamy sporo czasu wspólnie w kuchni… „Mamo zróbmy coś dobrego” to hasło miesiąca ; ) Na szczęście coś słodkiego nie musi wykluczać czegoś zdrowego i o dziwo moje Dzieci są bardzo zadowolone z takich wersji klasycznych przysmaków. Fit sernik jest bardzo delikatny, puszysty i oczywiście prosty do przygotowania. Polecam!!!
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- 120 g oleju kokosowego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce 1/4 szklanki ksylitolu. W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałą częścią ksylitolu na bardzo jasny puch. Twaróg zmielić. Dodać do żółtek wraz z ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Na koniec dodać rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksować na średnich obrotach miksera. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra-dół), na spodzie piekarnika ustawić duże, płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Na środkowej półce piekarnika wstawić tortownicę z sernikiem. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!