Pulpety to idealne danie do przemycania nowych smaków ; ) Moje dzieci nie przepadają za cukinią i kaszą jaglaną w wytrawnej wersji, za to pulpeciki kochają w każdej odsłonie : ) Danie jest bardzo zdrowe, szybkie do przygotowania i pyszne, więc smakuje również tej starszej części rodziny. Polecam!!!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
- 1 jajko (wielkość L)
- sól, pieprz, majeranek lub oregano do smaku
Składniki na sos:
- 1 l passaty pomidorowej
- 1 duża, ugotowana marchewka
- sól, pieprz, natka pietruszki
Kaszę jaglaną przelać na sitku gorącą wodą (straci goryczkę), a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić. Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki lub koperek posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki i gotować na parze przez ok. 15-20 minut. (Jeśli nie macie ugotowanej marchewki do sosu, można dorzucić ją do mięsa).
Passatę pomidorową zmiksować blenderem z ugotowaną marchewką, zagotować i trzymać na ogniu kolejne 5 minut. Doprawić do smaku, dodać pulpety i gotować kolejne kilka minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!