Pulpety to idealne danie do przemycania nowych smaków ; ) Moje dzieci nie przepadają za cukinią i kaszą jaglaną w wytrawnej wersji, za to pulpeciki kochają w każdej odsłonie : ) Danie jest bardzo zdrowe, szybkie do przygotowania i pyszne, więc smakuje również tej starszej części rodziny. Polecam!!!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
- 1 jajko (wielkość L)
- sól, pieprz, majeranek lub oregano do smaku
Składniki na sos:
- 1 l passaty pomidorowej
- 1 duża, ugotowana marchewka
- sól, pieprz, natka pietruszki
Kaszę jaglaną przelać na sitku gorącą wodą (straci goryczkę), a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić. Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki lub koperek posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki i gotować na parze przez ok. 15-20 minut. (Jeśli nie macie ugotowanej marchewki do sosu, można dorzucić ją do mięsa).
Passatę pomidorową zmiksować blenderem z ugotowaną marchewką, zagotować i trzymać na ogniu kolejne 5 minut. Doprawić do smaku, dodać pulpety i gotować kolejne kilka minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Super!
Autor
Dziękuję 🙂
wyglądaja przepysznie fajne
Autor
Dziękuję i polecam, smakują super 🙂
Wygląda na zdjęciach świetnie, na pewno przetestuję i jestem pewna że będzie domownikom smakowało 🙂 Czekam na kolejne ciekawe inspiracje, na pewno się przydadzą, pozdrawiam.
Autor
Polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam i oczywiście zapraszam po nowe inspiracje 🙂
Już wiem co na obiad dzieci będą zachwycone 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychota dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pycha dzieciaczki tez sie zajadaly ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Bardzo dobry obiadek synek poporsil o dokladke a normalnie na cukinie nie spojrzy.. musialam tylko obrac ja ze skory i natki w kotlecikach bo najdrobnieszy kawalek zielonego by zauwazyl;)
Autor
Super! najlepsza rekomendacja 🙂
Natki w kotlecikach nie dodawać oczywiscie 🙂
Autor
🙂
A czym zastąpić cukinię w nie sezonie na nią? 🙂
Autor
Teraz trochę „martwy” sezon na warzywa, ale nadal zostałabym przy tej cukinii, którą warzywniaki oferują cały rok 😉 Można też pomyśleć o pieczarkach, pietruszce.