Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Pulled pork, czyli pieczona wieprzowina, która dosłownie rozpływa się w ustach. W ostatnim czasie stanowi jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Za każdym razem doprawiamy ją inaczej, ale zawsze wychodzi pysznie ; ) Jej przygotowanie jest bardzo proste, więc nie zrażajcie się długim czasem marynowania i pieczenia. Polecam!!!


odrywana wieprzowina

Składniki :
  • 2 kg łopatki wieprzowej

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku

Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszanką dokładnie nasmarować mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (w którym zamierzamy później piec wieprzowinę) owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 12 godz.  Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, zdjąć folię spożywczą i przykryć naczynie folią aluminiową. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 C (termoobieg) i piec przez 10-12 godz. do czasu aż mięso będzie delikatne i pod wpływem nacisku zacznie się rozwarstwiać (piekę zawsze w nocy ; ). Następnie można zdjąć folię aluminiową i zwiększyć temperaturę do 140 C, piec przez kolejną godzinę, tak aby na wierzchu utworzyła się chrupiąca skórka. (Jeśli mięso wydzieliło zbyt dużo tłuszczu można część również odlać w czasie zdejmowania folii).

Po wyjęciu z piekarnika, przed pokrojeniem, odstawić mięso do przestygnięcia na około 45-60 minut i dopiero wtedy rozdzielić je na cienkie włókna.

Smacznego : )


pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Komentarzy: 43

  1. 30 września 2015 / 23:18

    oj, Martaaaa…….zajebiste danie czy też propozycja podania, jadłabym!

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:14

      Mam nadzieję, że się skusisz, bo warto :D:D

  2. Gosia
    1 października 2015 / 0:20

    Wygląda nieziemsko!

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:14

      Bardzo dziękuję, było pyszne 😉

    • Bernard
      29 lipca 2023 / 0:58

      Nie używaj folii aluminiowej,lepiej piec w naczjniu żaroodpornym z pokrywką i potem ją zdjąć.

  3. antosia
    1 października 2015 / 1:16

    Uwielbiam to! chętnie wypróbuję Twoją marynatę, bo sama dawałam kupną 🙁

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:15

      Polecam przygotować w domu 🙂 Można wykorzystać podane składniki lub dostosować do własnych upodobań, na pewno wyjdzie i smaczniej i zdrowiej 🙂

  4. Ilona
    1 października 2015 / 11:41

    Obiad marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:15

      Trudno się nie zgodzić 😉

  5. gonia
    2 października 2015 / 20:10

    Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jadłam, pyszne!!!

    • Marta
      Autor
      2 października 2015 / 20:16

      Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz 🙂

  6. Arla
    3 października 2015 / 0:55

    Super przepis, a mięsa nam starczyło na kilka obiadów

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:29

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  7. 4 października 2015 / 0:47

    to danie jest po prostu boskie! 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:30

      Też je uwielbiamy 😉

  8. 9 października 2015 / 21:49

    Wygląda obłędnie, obśliniłam monitor!

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:17

      🙂 🙂 Bardzo dziękuję, jest pyszna!

  9. Marlena
    16 października 2015 / 9:34

    Najlepsze mięso jakie jadłam!!!

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:01

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Krycha
    14 lutego 2016 / 11:52

    Cudowne mięso aż rozpływa sie w ustach dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:54

      Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał 🙂

  11. Ola
    15 marca 2016 / 13:47

    Chciałabym zrobić tą wieprzowinke 😊 jednakże mam nieco ponad kilo łopatki więc czas pieczenia jak myślę ulegnie zmianie. Jak długo mam piec mięsko w takiej gramaturze? 😊

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:24

      Przyjmuje się, że na każde 0,5 kg mięsa powinno się je piec ok. 2-3 godzin, ale wg moich prób, aby taka wieprzowina była bardzo bardzo miękka najlepiej ten czas wydłużyć 🙂 W przypadku 1 kg zostałabym nawet przy 8 godzinach 🙂

  12. Ola
    16 marca 2016 / 13:35

    Mięsko siedzi właśnie w piekarniku, nie mogę się już doczekać efektu końcowego😊 a proszę mi jeszcze powiedzieć czy tak samo można postąpić z szynką wieprzową?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2016 / 14:19

      Super, proszę o informację jak posmakowało 🙂 Z szynką też można spróbować, jest mniej tłusta, więc powinno być jeszcze smaczniej 🙂 robiłam też z karkówką, ale jak na razie łopatka bardziej mi pasowała:)

  13. dorota
    15 listopada 2017 / 15:18

    Cudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 15:59

      Bardzo mi miło i polecam 🙂

  14. Majka
    3 czerwca 2018 / 22:11

    Przepyszne 😍 Idealne mięso!

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:34

      Ale mi miło 🙂 🙂 🙂

  15. Paula
    24 października 2019 / 22:17

    Czy można upiec dzień wcześniej ? A potem podgrzać / odgrzać ? Ale w jaki sposób żeby nie wysuszyć ?

    • Marta
      Autor
      26 października 2019 / 18:43

      Można, wtedy zostawiłabym upieczone mięso w całości i rozdzieliła na części dopiero w dniu podania 🙂

  16. Witek
    7 lutego 2020 / 15:06

    Szanowna Pani Marto,

    Czy folie aluminiową zdjąć do pieczenia ? Robiłem już kilka razy i na dnie zbiera mi się dużo wody więc zastanawiałem się czy przypadkiem na czas pieczenia mięso ma być odkryte 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2020 / 11:59

      Folię można zdjąć przy podwyższaniu temp. kiedy zależy nam na chrupiącej skórce. W początkowej fazie chodzi nam o miękki, rozpadający się środek 🙂 Czy płyn który się zbiera to woda, czy może tłuszcz z mięsa? 🙂 Można część odlać przed tą ostatnią godziną, zaraz dopiszę uwagi do przepisu 🙂

  17. Iwona
    26 stycznia 2021 / 13:06

    Przepyszne mięsko bardzo polecam!

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2021 / 11:35

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  18. Musztarda
    3 lipca 2022 / 18:12

    Jaka musztarde uzywasz to tego przepis?

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2022 / 20:30

      Zazwyczaj stołowa, czasem sarepska 🙂

  19. Witek
    11 września 2022 / 10:40

    Dzień dobry, doskonałe danie, od długiego czasu zagościło w moim stałym menu ! Przy okazji zapytam czy jest różnica z nakładaniem najpierw foli spożywczej a później aluminiowej czy można pominąć ten krok dając od samego początku tylko aluminiową ? Dziękuje i pozdrawiam !

    • Marta
      Autor
      17 września 2022 / 7:23

      Dzień dobry 🙂 bardzo się cieszę! można od razu dać folię aluminiową 🙂

  20. domkaco
    1 listopada 2023 / 9:33

    Jak wygląda pieczenie gdy piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu?
    Będę wdzięczna za pomoc ❤️❤️

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2023 / 23:52

      Proszę zwiększyć temperaturę o 10° C 🙂

  21. Rivi
    6 stycznia 2024 / 11:08

    A ja mam problem moje mięso piecze się jus 14 godzin i dalej jest twarde jest to około 2 kg mięsa z czego jest podzielone na dwie części. Temperatura mięsa wewnątrz jest cały czas taka sama 78. Jakieś rady ?

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2024 / 18:29

      Niestety nie wiem, po tak długim czasie mięso nie powinno być twarde.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 11 =