Pulled pork, czyli pieczona wieprzowina, która dosłownie rozpływa się w ustach. W ostatnim czasie stanowi jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Za każdym razem doprawiamy ją inaczej, ale zawsze wychodzi pysznie ; ) Jej przygotowanie jest bardzo proste, więc nie zrażajcie się długim czasem marynowania i pieczenia. Polecam!!!
- 2 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszanką dokładnie nasmarować mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (w którym zamierzamy później piec wieprzowinę) owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, zdjąć folię spożywczą i przykryć naczynie folią aluminiową. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 C (termoobieg) i piec przez 10-12 godz. do czasu aż mięso będzie delikatne i pod wpływem nacisku zacznie się rozwarstwiać (piekę zawsze w nocy ; ). Następnie można zdjąć folię aluminiową i zwiększyć temperaturę do 140 C, piec przez kolejną godzinę, tak aby na wierzchu utworzyła się chrupiąca skórka. (Jeśli mięso wydzieliło zbyt dużo tłuszczu można część również odlać w czasie zdejmowania folii).
Po wyjęciu z piekarnika, przed pokrojeniem, odstawić mięso do przestygnięcia na około 45-60 minut i dopiero wtedy rozdzielić je na cienkie włókna.
Smacznego : )
oj, Martaaaa…….zajebiste danie czy też propozycja podania, jadłabym!
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz, bo warto :D:D
Wygląda nieziemsko!
Autor
Bardzo dziękuję, było pyszne 😉
Nie używaj folii aluminiowej,lepiej piec w naczjniu żaroodpornym z pokrywką i potem ją zdjąć.
Uwielbiam to! chętnie wypróbuję Twoją marynatę, bo sama dawałam kupną 🙁
Autor
Polecam przygotować w domu 🙂 Można wykorzystać podane składniki lub dostosować do własnych upodobań, na pewno wyjdzie i smaczniej i zdrowiej 🙂
Obiad marzenie 🙂
Autor
Trudno się nie zgodzić 😉
Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jadłam, pyszne!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz 🙂
Super przepis, a mięsa nam starczyło na kilka obiadów
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
to danie jest po prostu boskie! 🙂
Autor
Też je uwielbiamy 😉
Wygląda obłędnie, obśliniłam monitor!
Autor
🙂 🙂 Bardzo dziękuję, jest pyszna!
Najlepsze mięso jakie jadłam!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudowne mięso aż rozpływa sie w ustach dzięki 🙂
Autor
Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał 🙂
Chciałabym zrobić tą wieprzowinke 😊 jednakże mam nieco ponad kilo łopatki więc czas pieczenia jak myślę ulegnie zmianie. Jak długo mam piec mięsko w takiej gramaturze? 😊
Autor
Przyjmuje się, że na każde 0,5 kg mięsa powinno się je piec ok. 2-3 godzin, ale wg moich prób, aby taka wieprzowina była bardzo bardzo miękka najlepiej ten czas wydłużyć 🙂 W przypadku 1 kg zostałabym nawet przy 8 godzinach 🙂
Mięsko siedzi właśnie w piekarniku, nie mogę się już doczekać efektu końcowego😊 a proszę mi jeszcze powiedzieć czy tak samo można postąpić z szynką wieprzową?
Autor
Super, proszę o informację jak posmakowało 🙂 Z szynką też można spróbować, jest mniej tłusta, więc powinno być jeszcze smaczniej 🙂 robiłam też z karkówką, ale jak na razie łopatka bardziej mi pasowała:)
Cudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!
Autor
Bardzo mi miło i polecam 🙂
Przepyszne 😍 Idealne mięso!
Autor
Ale mi miło 🙂 🙂 🙂
Czy można upiec dzień wcześniej ? A potem podgrzać / odgrzać ? Ale w jaki sposób żeby nie wysuszyć ?
Autor
Można, wtedy zostawiłabym upieczone mięso w całości i rozdzieliła na części dopiero w dniu podania 🙂
Szanowna Pani Marto,
Czy folie aluminiową zdjąć do pieczenia ? Robiłem już kilka razy i na dnie zbiera mi się dużo wody więc zastanawiałem się czy przypadkiem na czas pieczenia mięso ma być odkryte 🙂
Autor
Folię można zdjąć przy podwyższaniu temp. kiedy zależy nam na chrupiącej skórce. W początkowej fazie chodzi nam o miękki, rozpadający się środek 🙂 Czy płyn który się zbiera to woda, czy może tłuszcz z mięsa? 🙂 Można część odlać przed tą ostatnią godziną, zaraz dopiszę uwagi do przepisu 🙂
Przepyszne mięsko bardzo polecam!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Jaka musztarde uzywasz to tego przepis?
Autor
Zazwyczaj stołowa, czasem sarepska 🙂
Dzień dobry, doskonałe danie, od długiego czasu zagościło w moim stałym menu ! Przy okazji zapytam czy jest różnica z nakładaniem najpierw foli spożywczej a później aluminiowej czy można pominąć ten krok dając od samego początku tylko aluminiową ? Dziękuje i pozdrawiam !
Autor
Dzień dobry 🙂 bardzo się cieszę! można od razu dać folię aluminiową 🙂
Jak wygląda pieczenie gdy piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu?
Będę wdzięczna za pomoc ❤️❤️
Autor
Proszę zwiększyć temperaturę o 10° C 🙂
A ja mam problem moje mięso piecze się jus 14 godzin i dalej jest twarde jest to około 2 kg mięsa z czego jest podzielone na dwie części. Temperatura mięsa wewnątrz jest cały czas taka sama 78. Jakieś rady ?
Autor
Niestety nie wiem, po tak długim czasie mięso nie powinno być twarde.