Site icon marta-gotuje.pl

Pulla, słodki fiński chlebek

Pulla to słodki fiński chleb z cynamonem i kardamonem. Przepis znalazłam w intrygującej pozycji „The Kinfolk Table” i nie miałam watpliwości, że muszę zacząć właśnie od niego : ) Nie udało mi się uzyskać idealnego książkowego kształtu, zbyt mocno wyrosły w piekarniku, nadzienie odrobinę zaczęło się rozpływać, ale przedłużyłam delikatnie czas pieczenia i w nagrodę otrzymałam te pyszne maślane chlebki z dodatkiem słodkiej cukrowo-cynamonowej skorupki.  Są obłędne, zwłaszcza jedzone na ciepło. Polecam!!!



Składniki na ciasto (8-10 sztuk):

Składniki na nadzienie:

Dodatkowo:

Drożdże wymieszać z mlekiem, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę, cukier, kardamon i sól, zmiksować do połączenia. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem i kardamonem do uzyskania w miarę puszystej masy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 0,64 cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zaczynając od dłuższego boku ciasno zwinąć ciasto w roladę. Przekroić na 8-10 trójkątów. Górną część trójkąta przycisnąć do dołu w kierunku środka otrzymując drożdżówki z widocznymi paskami masy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po tym czasie wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 15 minut  do czasu aż zbrązowieją i cukier się skarmelizuje ( w oryginale 10-12). Podawać na ciepło.

Smacznego!


Exit mobile version