Pulla to słodki fiński chleb z cynamonem i kardamonem. Przepis znalazłam w intrygującej pozycji „The Kinfolk Table” i nie miałam watpliwości, że muszę zacząć właśnie od niego : ) Nie udało mi się uzyskać idealnego książkowego kształtu, zbyt mocno wyrosły w piekarniku, nadzienie odrobinę zaczęło się rozpływać, ale przedłużyłam delikatnie czas pieczenia i w nagrodę otrzymałam te pyszne maślane chlebki z dodatkiem słodkiej cukrowo-cynamonowej skorupki. Są obłędne, zwłaszcza jedzone na ciepło. Polecam!!!
Składniki na ciasto (8-10 sztuk):
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka 3,2%
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g masła
Składniki na nadzienie:
- 125 g masła (temp. pokojowa)
- 100 g cukru trzcinowego
- 3/4 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
Drożdże wymieszać z mlekiem, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę, cukier, kardamon i sól, zmiksować do połączenia. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem i kardamonem do uzyskania w miarę puszystej masy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 0,64 cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zaczynając od dłuższego boku ciasno zwinąć ciasto w roladę. Przekroić na 8-10 trójkątów. Górną część trójkąta przycisnąć do dołu w kierunku środka otrzymując drożdżówki z widocznymi paskami masy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po tym czasie wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż zbrązowieją i cukier się skarmelizuje ( w oryginale 10-12). Podawać na ciepło.
Smacznego!
Wyglądają obłędnie a na Kinfolka choruje od dawna 🙂
Autor
Miałam to szczęście, że Siostra mnie nim obdarowała i jestem oczarowana 🙂
Piękne!!! Aż ślinka cieknie…Już wyobrażam sobie je w towarzystwie kawki z mlekiem 😋
Autor
Do kawki, herbaty a nawet mleka idealne 🙂
Cudowne i ten zapach który musi unosić się w domu 😍
Autor
Dziękuję, zapach nie do zastąpienia 🙂
Mniam mniam uwielbiam takie wypieki 🙂
Autor
U nas też należą do ulubionych 🙂
Przepyszne są, słodziutkie mocno maślane zniknęły w oka mgnieniu :))
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super ciasto! Trochę jestem zdziwiona że drożdżowe bez jajek ale bardzo elastyczne a po upieczeniu mięciutkie a chrupiąca skorka rzeczywiście cudowna 🙂
Autor
Bez jajek, a jakie pyszne prawda? 🙂
musiały bosko pachnieć w trakcie pieczenia 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Cudowny smak <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rodzinka sie zajadala az milo 🙂 moje dzieciaczki raczej za wypiekami nie przepadaja ale „buly” zeszly wszystkie 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂 moje dzieci również kochają wszystkie drożdżowe „buły” 🙂
Najlepsze drożdżowe zawijańce jakie jadłam! o tym że sama robiłam nie wspomne 🙂 jestem pełna podziwu dla Pani pasji i wiele wypieków już u Pani wypróbowałam wszystkie wychodzą pyszne, gratuluję 🙂
Autor
Bardzo dziękuję!!! 🙂 świetna motywacja 🙂
Otworzyłaś mi wrota niebios…to musi być „nektar Bogów”🤗
Autor
Co za piękna rekomendacja :)))
Przepyszne! a do drożdżowych nie mam ręki 🙂 koleżanki nadal nie wierzą, że sama zrobiłam 🙂 Przepis oczywiście poszedł w świat 🙂
Autor
Gratulacje 🙂 bardzo się cieszę, że się udało! 🙂
Przepyszne, gratuluję przepisu.
Autor
Dziękuję super, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne i jedyna wada, że nie doczekają do jutra a miały być dla dzieci do sniadaniówki 🙂
Autor
Mam nadzieję, że takie wady są do zaakceptowania 🙂
Przepyszne są 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Obłędne i poradziłam sobie z nimi a do drożdżowego nie mam ręki 🙂
Autor
Bardzo dobra wiadomość 🙂 mam nadzieję, że udało się odczarować obawę przed drożdżowymi wypiekami 🙂
Bułeczki idealne tak smakuje skandynawia <3
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Uwielbiam je 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Dzień dobry! Czy wyjdą ok jeżeli ciasto nie podwoiło swojej objętości? Zostawiłam je w ciepłym miejscu na godzinę ale nic nie wyrosło. Może to przez zimne masło?
Autor
Jeśli zupełnie nic nie wyrosło to może coś nie tak z drożdżami? Proszę dać ciastu jeszcze chwilę, zimą drożdżowe może potrzebować więcej czasu, można spróbować wstawić przykrytą misę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40° C i obserwować, czy zacznie wyrastać.