Kiedyś nie wyobrażałam sobie, aby szpinak mógł stanowić składową deseru… ; ) Ze względu na jego wspaniałe właściwości zaczęłam jednak przemycać go do koktajli i teraz nie ma już dla mnie nic zaskakującego w takim połączeniu. W zestawieniu z jaglanym puddingiem wychodzi nam nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy, wiosenny deser. Polecam!
Składniki :
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 100 g mrożonego szpinaku FRoSTA
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- garść migdałów i orzechów
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i przelać wrzątkiem (unikniemy wtedy jej specyficznej goryczy). Delikatnie podprażyć i zalać szklanką wody. Delikatnie posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż cała woda się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Zalać mlekiem kokosowym. W tym czasie szpinak podsmażyć, aby się rozmroził, dodać banana wymieszać. Przełożyć do kaszy jaglanej i zmiksować blenderem. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować bakaliami.
Smacznego : )