Site icon marta-gotuje.pl

Pudding z kaszy jaglanej i szpinaku

Kiedyś nie wyobrażałam sobie, aby szpinak mógł stanowić składową deseru… ; ) Ze względu na jego wspaniałe właściwości zaczęłam jednak przemycać go do koktajli i teraz nie ma już dla mnie nic zaskakującego w takim połączeniu. W zestawieniu z jaglanym puddingiem wychodzi nam nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy, wiosenny deser. Polecam!



Składniki :

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g mrożonego szpinaku FRoSTA
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • garść migdałów i orzechów

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i przelać wrzątkiem (unikniemy wtedy jej specyficznej goryczy). Delikatnie podprażyć i zalać szklanką wody. Delikatnie posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż cała woda się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Zalać mlekiem kokosowym. W tym czasie szpinak podsmażyć, aby się rozmroził, dodać banana wymieszać. Przełożyć do kaszy jaglanej i zmiksować blenderem. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować bakaliami.

Smacznego : )



Exit mobile version