Kiedyś nie wyobrażałam sobie, aby szpinak mógł stanowić składową deseru… ; ) Ze względu na jego wspaniałe właściwości zaczęłam jednak przemycać go do koktajli i teraz nie ma już dla mnie nic zaskakującego w takim połączeniu. W zestawieniu z jaglanym puddingiem wychodzi nam nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy, wiosenny deser. Polecam!
Składniki :
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 100 g mrożonego szpinaku FRoSTA
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- garść migdałów i orzechów
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i przelać wrzątkiem (unikniemy wtedy jej specyficznej goryczy). Delikatnie podprażyć i zalać szklanką wody. Delikatnie posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż cała woda się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Zalać mlekiem kokosowym. W tym czasie szpinak podsmażyć, aby się rozmroził, dodać banana wymieszać. Przełożyć do kaszy jaglanej i zmiksować blenderem. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować bakaliami.
Smacznego : )
Teraz to mnie zaskoczyłaś… genialne!!!
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
genialny pudding!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
szczerze uwielbiam szpinak na słodko i bardzo często go w ten sposób przyrządzam 😉 w ciastach, plackach, gofrach, smoothies, właśnie takich kremach i nie tylko 🙂 świetny pomysł na deser czy śniadanie ! 😀
Autor
To prawda, sama się przekonałam jak świetnie pasuje do ciasta podczas przygotowywania popularnego wypieku „leśny mech”:) ale z goframi podsunęłaś mi świetny pomysł! 🙂
Cudo, nie wiem jak Ty to wykombinowałaś, ale efekt genialny 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂
Imponujace!
Autor
Dziękuję 🙂
Pysznie i zdrowo 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
bardzo fajny, zdrowy pomysł na deser 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda na prawdę świetnie! Robiłam już puddingi z kaszy jaglanej ale nigdy bym chyba nie wpadła na pomysł wymieszania ze szpinakiem. Teraz sobie pomyślałam, że ten zielony kolor można by też uzyskać dzięki matcha – tej proszkowanej herbacie zielonej.
Autor
Pomysł z herbatą też jest ciekawy, muszę wypróbować przy najbliższej okazji 🙂
Wyszło pysznie, super przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ciekawy przepis!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super pomysł, oryginalne połączenie składników, jednym słowem deser urzeka 😁 😍
Autor
Dziękuję pięknie 🙂