Bardzo rzadko zdarzają nam się dni, kiedy świeżo upieczona chałka nie zostaje zjedzona jeszcze lekko ciepła : ) Jeśli jednak uda się jej dotrwać kolejnych dni (przyznam się, że często w tym celu piekę od razu z podwójnej porcji ; ) ) nie ma nic lepszego niż przygotowanie chlebowego puddingu, czyli zapiekanych tostów cynamonowych : ) Są obłędne i trudno im się oprzeć, a cały dom na długo wypełnia cudowny zapach cynamonu. Mały powrót do beztroskiego dzieciństwa : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 duża chałka (nie musi być świeża)
- 35 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu Galeo
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Chałkę pokroić na mniejsze kromki, każdą z nich posmarować masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, do czasu uzyskania chrupiącej cukrowo-cynamonowej skorupki. Wyjąć z piekarnika, obniżyć temperaturę do 180 C (termoobieg). Mleko wymieszać z jajkami, syropem klonowym i ekstraktem z wanilii i w tej mieszance dokładnie zamaczać przygotowane tosty. Następnie kawałki chałki układać w naczyniu żaroodpornym, zalać pozostałą częścią mleka i odstawić na kilka minut, aby dobrze nasiąknęły. Przełożyć do piekarnika i piec przez ok. 20 minut do momentu aż tosty wchłoną cały płyn.
Smacznego!
Bossssz Marto jakie cuda ! Kocham Twoją estetykę 🙂 Powodzenia w konkursie jak dla mnie nie masz konkurencji 🙂
Autor
Aga bardzo Ci dziękuję 🙂 Ogromnie miło to czytać 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Śniadanie jak marzenie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudnie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Chałka chodzi za mną od kilku dni i zjeść ją w takiej postaci toć uczta dla podniebienia 💖☕
Autor
Zdecydowanie 🙂 chałka jest pyszna w każdej postaci 🙂
Świetny pomysł czy zamiast chałki może być chleb?
Autor
Tak 🙂
Śniadanie ideał dobrze ze weekend za pasem 🙂 Bardzo lubię Pani przepisy bo zawsze wychodzą więc kibicuję w konkursie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za ciepłe słowa 🙂
Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂
Autor
Super, zachęcam do wypróbowania 🙂
taki cynamonowy zjadłabym bez zastanowienia 🙂
Autor
Jest pyszny, polecam 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepis super rodzina zachwycona a i pracy nie duzo 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pudding jest wprost idealny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jakie to pyszne <3
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Polecam smak rewelacja 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂