Domowy wypiek pieczywa nie należy do najszybszych procesów, ale efekt zawsze jest wart oczekiwania : ) Zapraszam na pszenno-żytnie bułeczki piwne z pyszną chrupiącą skórką i lekko wilgotnym, mięsistym środkiem. Zachowują świeżość nawet kolejnego dnia : ) Polecam!!
Składniki na pszenny zaczątek (ok. 13 bułeczek):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g wody
- 3 g świeżych drożdży
Składniki na ciasto:
- 105 g wody
- 45 g piwa
- 100 g ziemniaczanego puree
- 8 g świeżych drożdży
- 205 g mąki pszennej chlebowej
- 80 g mąki żytniej sitkowej typ 1400 (opcjonalnie pełnoziarnista typ 2000)
- 9 g soli
Składniki na pastę:
- 70 g piwa
- 5 g świeżych drożdży
- 30 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 25 g mąki żytniej sitkowej (opcjonalnie pełnoziarnista typ 2000)
Wszystkie składniki na pszenny zaczątek wymieszać na 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na bułki.
Przygotowany wcześniej zaczątek wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami do przygotowania ciasta przez około 3 minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i miksować kolejne 3 minuty. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 75 minut. Ciasto podzielić na 60 g bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na pastę wymieszać. Posmarować nią bułeczki, posypać delikatnie mąką żytnią chlebową. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na około 90 minut. Moje bułeczki po tym czasie delikatnie się rozjechały, więc poprawiłam ręką ich kształt przed włożeniem do piekarnika. Piec przez ok. 8-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 C (termoobieg).
Smacznego!
Inspiracja – Restauracja SAM