Site icon marta-gotuje.pl

Pszenno żytnie bułeczki piwne

Domowy wypiek pieczywa nie należy do najszybszych procesów, ale efekt zawsze jest wart oczekiwania : ) Zapraszam na pszenno-żytnie bułeczki piwne z pyszną chrupiącą skórką i lekko wilgotnym, mięsistym środkiem. Zachowują świeżość nawet kolejnego dnia : ) Polecam!!



Składniki na pszenny zaczątek (ok. 13 bułeczek):

Składniki na ciasto:

Składniki na pastę:

Wszystkie składniki na pszenny zaczątek wymieszać na 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na bułki.

Przygotowany wcześniej zaczątek wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami do przygotowania ciasta przez około 3 minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i miksować kolejne 3 minuty. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 75 minut. Ciasto podzielić na 60 g bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na pastę wymieszać. Posmarować nią bułeczki, posypać delikatnie mąką żytnią chlebową. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na około 90 minut. Moje bułeczki po tym czasie delikatnie się rozjechały, więc poprawiłam ręką ich kształt przed włożeniem do piekarnika. Piec przez ok. 8-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 C (termoobieg).

Smacznego!




Inspiracja – Restauracja SAM

Exit mobile version