Site icon marta-gotuje.pl

Pstrąg tęczowy z piekarnika

Pamiętam jak w dzieciństwie ryby pojawiały się u nas na obiad w każdy piątek i być może dzięki tej wyczekiwanej przez nas tradycji zawsze smakowały wyjątkowo : ) Dziś jemy je zdecydowanie częściej, na obiad lub w roli lekkiej kolacji. Pstrąg jest nie tylko smaczny i błyskawiczny do przygotowania, ale również bardzo zdrowy. To świetne źródło białka i kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca, wzmacniają kości i naturalną odporność organizmu. Jego delikatny smak sprawia, że moje dzieci również za nim przepadają. Wersja z piekarnika należy do moich ulubionych, ponieważ z dodatkiem świeżych ziół i podstawowych przypraw w 20 minut mamy gotowy aromatyczny i pożywny posiłek.


Składniki:

Pstrągi opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wnętrze każdej ryby wysmarować olejem, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć po dwa plasterki cytryny. Na wierzchu ułożyć plasterek cytryny oraz grejpfruta i gałązkę rozmarynu. Całość można związać nitką, aby lepiej się trzymała. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 20 minut.

Smacznego!

Świeży Pstrąg Patroszony Marinero jest pakowany w technologii MAP, która zapewnia świeżość ryby wraz z nieprzerwanym chłodzeniem. Duże znaczenie ma dla mnie również fakt, że pochodzi on także z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Dostarczany jest codziennie do wszystkich Biedronek, więc duża dostępność w porównaniu z walorami smakowymi i zdrowotnymi sprawia, że często gości na naszym stole. Koniecznie wypróbujcie : )
















*Wpis powstał przy współpracy z Marinero

Exit mobile version