Pamiętam jak w dzieciństwie ryby pojawiały się u nas na obiad w każdy piątek i być może dzięki tej wyczekiwanej przez nas tradycji zawsze smakowały wyjątkowo : ) Dziś jemy je zdecydowanie częściej, na obiad lub w roli lekkiej kolacji. Pstrąg jest nie tylko smaczny i błyskawiczny do przygotowania, ale również bardzo zdrowy. To świetne źródło białka i kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca, wzmacniają kości i naturalną odporność organizmu. Jego delikatny smak sprawia, że moje dzieci również za nim przepadają. Wersja z piekarnika należy do moich ulubionych, ponieważ z dodatkiem świeżych ziół i podstawowych przypraw w 20 minut mamy gotowy aromatyczny i pożywny posiłek.
Składniki:
- Świeży Pstrąg Patroszony Marinero
- 1 cytryna
- 1/2 grejpfruta
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- sól himalajska, pieprz
Pstrągi opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wnętrze każdej ryby wysmarować olejem, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć po dwa plasterki cytryny. Na wierzchu ułożyć plasterek cytryny oraz grejpfruta i gałązkę rozmarynu. Całość można związać nitką, aby lepiej się trzymała. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 20 minut.
Smacznego!
Świeży Pstrąg Patroszony Marinero jest pakowany w technologii MAP, która zapewnia świeżość ryby wraz z nieprzerwanym chłodzeniem. Duże znaczenie ma dla mnie również fakt, że pochodzi on także z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Dostarczany jest codziennie do wszystkich Biedronek, więc duża dostępność w porównaniu z walorami smakowymi i zdrowotnymi sprawia, że często gości na naszym stole. Koniecznie wypróbujcie : )
*Wpis powstał przy współpracy z Marinero
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam, bo tak właśnie smakuje 😉
Z chęcią skorzystam z przepisu 😍 Ślinka cieknie 😉
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!
Pysznie wygląda jak Ty to robisz że u Ciebie nawet „zwykła” ryba wygląda tak smakowicie !
Autor
Dziękuję za tak miły komplement i oczywiście polecam wypróbować 🙂
Lubie ryby ale w sumie rzadko robie jest teraz dodatkowa motywacja 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Mniam super to wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pycha
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super fajny pomysł 🙂
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Bardzo lubię rybki często jemy a piątkowe tradycje i u nas obowiązywały heh
Autor
Witam w klubie 🙂
Rewelacja prosty i szybki obiadek 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Tylko jak namówić dzieci do rybki? ja uwielbiam ale dzieci nie wiem czy zjedza …
Autor
U nas zaczynaliśmy od kotlecików, mięso z ryby z dodatkami podsmażałam w takiej formie, która bardziej je zachęcała niż ryba w całości 😉 Teraz jedzą bardzo chętnie niezależnie od sposobu podania, bo lubią „delikatne mięsko” 🙂
Pyszny obiadek rybka odczarowana 🙂
Autor
Super, najlepszy komplement 🙂
Ryba wyszła super 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszna ryba dziękuje za przepisik 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂