Uwielbiam jeść ryby nie tylko dlatego, że są pyszne i bardzo zdrowe, ale także błyskawiczne i proste do przyrządzenia : ) Przygotowanie obiadu z dzisiejszego przepisu zajmie Wam maksymalnie 20 minut i to łącznie z pieczeniem! Filet pstrąga tęczowego łososiowego jest bezproblemowy w obsłudze i będzie świetnym rozwiązaniem także dla młodszych dzieci, które dopiero zaczynają przygodę z rybami. Jest źródłem białka i kwasów omega-3, które wzmacniają kości, odporność i pracę serca. Świeżego pstrąga tęczowego (także w formie fileta) znajdziecie w Biedronce, a co ważne pochodzi on z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Polecam!!!
Składniki:
- Pstrąg tęczowy łososiowy filet – Marinero
- 200 g szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 gałązka koperku
- sok z połowy cytryny
- pieprz, pieprz cytrynowy
Pstrąga opłukać wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, dodać koperek. Doprawić pieprzem cytrynowym. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, czosnek, pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w półplasterki cebulę. Skropić olejem, doprawić pieprzem. Na wierzch ułożyć przygotowany filet pstrąga tęczowego. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 15 minut.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych