Site icon marta-gotuje.pl

Przysmak królika Bugsa

Przysmak królika Bugsa, czyli znane chyba każdemu ciasto marchewkowe ; ) Mój ulubiony przepis znajduje się już na blogu tutaj, ale tym razem zdecydowałam się na wersję znalezioną w „Smakach życia”, która przedstawiona została jako idealny deser z małą ilością kalorii – kto by się nie skusił?! ; ) Polecam.


Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm lub tortownica o średnicy 24 cm):

  • 800 g marchwi
  • 3 jaja (wielkość L)
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 175 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (w oryginale na dużych). Dodać olej, rozkłócone jajka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami oraz cukier i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C  przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 min. Po wystudzeniu udekorować polewą.

Składniki na polewę:

Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę.

Smacznego : )



Exit mobile version