Przysmak królika Bugsa

Przysmak królika Bugsa, czyli znane chyba każdemu ciasto marchewkowe ; ) Mój ulubiony przepis znajduje się już na blogu tutaj, ale tym razem zdecydowałam się na wersję znalezioną w „Smakach życia”, która przedstawiona została jako idealny deser z małą ilością kalorii – kto by się nie skusił?! ; ) Polecam.


Ciasto marchewkowe

Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm lub tortownica o średnicy 24 cm):

  • 800 g marchwi
  • 3 jaja (wielkość L)
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 175 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (w oryginale na dużych). Dodać olej, rozkłócone jajka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami oraz cukier i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C  przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 min. Po wystudzeniu udekorować polewą.

Składniki na polewę:

  • 300 g serka philadelphia
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę.

Smacznego : )


Ciasto marchewkowe najlepsze

Przysmak królika Bugsa

Komentarzy: 10

  1. 10 listopada 2014 / 20:34

    o jejkuuu, tak czytam, czytam co to tooo…fajne!!
    widziałam podobne ze szpinakiem, ciekawe jak to smakuje????

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2014 / 11:40

      Smak nie do porównania, musisz wypróbować 😛 ciasto wilgotne, aromatyczne, trochę mi przypomina korzenne i delikatna słodycz od marchewki 🙂

  2. 11 listopada 2014 / 1:22

    Mmm, wygląda niezwykle kusząco 🙂 Bardzo lubię ciasta marchewkowe 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2014 / 11:37

      Mam podobnie i często testuję marchewkowe przepisy 🙂 mam już pomysł na kolejny z dodatkiem większej liczby bakalii 🙂

  3. 11 listopada 2014 / 23:35

    ciasto marchewkowe mogłabym jeść na okrągło 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2014 / 11:35

      Ja również bardzo lubię i mam mniejsze wyrzuty sumienia jak zjem kilka kawałków 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2014 / 23:16

      Będzie mi bardzo miło, daj znać jak smakowało 🙂

  4. 2 grudnia 2014 / 10:19

    Moje króliczki uwielbiają takie ciasto, choć ja z dzieciństwa nie znałam tego smaku!

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2014 / 15:01

      Nic straconego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 17 =