Ślimaczki z ciasta francuskiego to najprostsze i najszybsze przekąski, które świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się również na każdej imprezie, a nadzienie możecie modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione warzywa i dodatki np. czosnek, oliwki, czy nawet orzechy. Polecam!!!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek śmietankowy
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- szczypiorek
- pieprz
- opcjonalnie ser żółty
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować równomiernie serkiem. Cebulę pokroić w piórka, boczek w kostkę, szczypiorek posiekać. Pomidor przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Całość przełożyć na warstwę serka, doprawić pieprzem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić w ok. 2 cm plastry. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ciasta francuskiego (u mnie 180 C -termoobieg, przez 20 minut).
Smacznego!
Inspiracja Przyślij Przepis