Proteinowy leśny mech

Uwielbiam ciasto leśny mech, które swój piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi : ) Dzisiejsza proteinowa wersja, to zdrowa dietetyczna odmiana klasycznego przepisu, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia, a jest równie pyszna jak oryginał: ) Idealnie sprawdzi się także po treningu. Polecam!!!


fit ciasto leśny mech przepis

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • duża garść szpinaku (70g)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej (50g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 20 g odżywki białkowej (wersja treningowa) lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie : ubita gęsta część mleczka kokosowego

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować blenderem ze szpinakiem i olejem kokosowym. Dodać do białek, wymieszać. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut. Wyjąć i przestudzić. Delikatnie ściąć górę i bok ciasta.

Twaróg, odżywkę i sok z cytryny zmiksować blenderem. Posmarować ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce ścięte skrawki ciasta i wyłożyć owoce np. maliny, borówki, granat.

Smacznego!


dietetyczny lesny mech przepis


dietetyczne ciasto ze szpinakiem przepis

Inspiracja

Komentarzy: 28

  1. Aga
    25 września 2017 / 14:22

    Deser idealny!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:33

      Bardzo dziękuję, u mnie to nawet śniadanie 😉

  2. Ulka
    25 września 2017 / 14:40

    Mega wow 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:33

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Ula
    25 września 2017 / 15:54

    Super wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:33

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

  4. Kinia
    25 września 2017 / 17:04

    Mniam genialny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:33

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Ania
    25 września 2017 / 17:42

    Przepiękne zdjęcia a ciasto jutro robię 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:34

      Bardzo dziękuję i daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Zoz
    25 września 2017 / 21:16

    Czy mogę użyć inną mąkę?

    • Marta
      Autor
      25 września 2017 / 21:35

      Tak 🙂 gryczana, orkiszowa powinny pasować, choć ryżowa jest najbardziej neutralna w smaku 😉

  7. Majka
    25 września 2017 / 23:02

    Co za cudo 😍 Leśny mech robiłam ale ta wersja to jest dopiero TO 😉

    • Marta
      Autor
      26 września 2017 / 14:19

      Pysznie i zdrowo, moje ulubione zestawienie 🙂

  8. ryba
    26 września 2017 / 10:13

    Super!!! ale gdzie taką małą tortownicę kupić i czy się sprawdza ?

    • Marta
      Autor
      26 września 2017 / 14:21

      Dziękuję 🙂 Kupiłam przez internet 😉 Można też rozejrzeć się w dużych marketach. U mnie małe tortownice są na wagę złota, mogę piec codziennie inne ciasto takie dosłownie na 1-2 porcje 😉

  9. Faustyna
    27 września 2017 / 10:05

    Moj właśnie w piekarniku ale robi sie brązowy a nie zielony ratunku!

    • Marta
      Autor
      27 września 2017 / 22:58

      Bez obaw ciasto zmienia kolor, ale tylko z wierzchu jak się dopieka 🙂 wewnątrz pozostaje pięknie zielone, więc wystarczy górę lekko ściąć i pokruszyć lub zetrzeć na tarce 🙂

  10. Gabi
    4 października 2017 / 12:48

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2017 / 0:03

      Super, że posmakował 🙂

  11. Aśka
    6 października 2017 / 10:35

    Smakuje rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 14:59

      Super, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:04

      Jest pyszny i do tego zdrowy, więc jak dla mnie idealne połączenie 🙂

  12. a
    18 kwietnia 2018 / 13:26

    u mnie wyszedł bardzo bardzo jasno zielony przy tych proporcjach – chyba trzeba dodać więcej szpinaku

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:37

      U mnie duża garść – 70 g dała kolor ze zdjęcia, więc może to kwestia szpinaku, bo powtarzałam już przepis wiele razy 🙂

  13. gosia
    15 kwietnia 2021 / 11:43

    Czy można zrobić w większej tortownicy i zwiekszyć proporcje? mam tylko tortownicę 21 i 26 cm 🙁

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:12

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 19 =