Site icon marta-gotuje.pl

Prosty tort z makaronikami

W przypadku letnich tortów jestem zazwyczaj bardzo monotematyczna, musi być lekki, owocowy i najlepiej prosty do dekoracji ; ) Na szczęście solenizanci i goście podzielają moje upodobanie w tym temacie. Tort pokryłam kremem maślanym z mascarpone, który jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego smaczny, w przeciwieństwie do większości maślanych kremów, których miałam okazję próbować. Polecam!!

Przepis na tort

Składniki:

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie gładka i lśniąca (może to potrwać kilka minut, ale długie ubijanie jest kluczowe). Dodać żółtka, zmiksować tylko do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Masę przelać do dwóch rantów (średnica 21 cm i średnica 15 cm) ustawionych na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone biszkopty wyjąć z rantu, dopiero gdy całkowicie ostygną, a następnie każdy z nich pokroić na 3 krążki.

Składniki na przełożenie:

Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu (średnica 21cm) spiąć rantem, wysmarować cienką warstwą dżemu, ułożyć połowę pokrojonych truskawek, przykryć kremem śmietankowym i kolejnym biszkoptowym blatem, czynność powtórzyć. Tak samo postąpić z biszkoptem o średnicy 15 cm, ale zamiast truskawek użyć borówek. Oba torciki schłodzić przez noc (lub co najmniej kilka godzin) w lodówce, aby ładnie trzymały kształt.

Przepis na krem maślany z mascarpone

Składniki na krem maślany z mascarpone:

Uwaga! Mascarpone wyjąć z lodówki co najmniej 5 godzin przed zrobieniem kremu. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (może to potrwać nawet ok. 10 minut na najszybszych obrotach miksera). Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mascarpone (w 2-3 turach). Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Dodać odrobinę różowego barwnika, zmiksować, część kremu odłożyć do pozostałej części dodać kolejną porcję różowego barwnika, aby uzyskać bardziej intensywny kolor. Czynność powtórzyć chyba, że chcemy mieć cały tort w jednym kolorze. Schłodzony tort wyjąć z lodówki na kilka minut przed tynkowaniem, aby się ocieplił. Pokryć go delikatną warstwą tynku, aby zlepiła okruszki, schłodzić w lodówce, a następnie gdy krem stwardnieje dokładniej pokryć całość, nakładając różne kolory kremu w dowolnych miejscach, aby uzyskać wielokolorowy efekt. Mniejszy tort o średnicy 15 cm ułożyć na większym o średnicy 21 cm i dowolnie udekorować. U mnie polewa z białej czekolady, posypka cukrowa, makaroniki i mini bezy.

Smacznego!

Przepis na krem podejrzany tutaj.

Exit mobile version