W przypadku letnich tortów jestem zazwyczaj bardzo monotematyczna, musi być lekki, owocowy i najlepiej prosty do dekoracji ; ) Na szczęście solenizanci i goście podzielają moje upodobanie w tym temacie. Tort pokryłam kremem maślanym z mascarpone, który jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego smaczny, w przeciwieństwie do większości maślanych kremów, których miałam okazję próbować. Polecam!!
Przepis na tort
Składniki:
- 8 jajek (wielkość L)
- 240 g cukru
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie gładka i lśniąca (może to potrwać kilka minut, ale długie ubijanie jest kluczowe). Dodać żółtka, zmiksować tylko do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Masę przelać do dwóch rantów (średnica 21 cm i średnica 15 cm) ustawionych na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone biszkopty wyjąć z rantu, dopiero gdy całkowicie ostygną, a następnie każdy z nich pokroić na 3 krążki.
Składniki na przełożenie:
- 1 l śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu malinowego 100% bez cukru
- 500 g truskawek
- 250 g borówek
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu (średnica 21cm) spiąć rantem, wysmarować cienką warstwą dżemu, ułożyć połowę pokrojonych truskawek, przykryć kremem śmietankowym i kolejnym biszkoptowym blatem, czynność powtórzyć. Tak samo postąpić z biszkoptem o średnicy 15 cm, ale zamiast truskawek użyć borówek. Oba torciki schłodzić przez noc (lub co najmniej kilka godzin) w lodówce, aby ładnie trzymały kształt.
Przepis na krem maślany z mascarpone
Składniki na krem maślany z mascarpone:
- 225 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 375 g mascarpone
- różowy barwnik
Uwaga! Mascarpone wyjąć z lodówki co najmniej 5 godzin przed zrobieniem kremu. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (może to potrwać nawet ok. 10 minut na najszybszych obrotach miksera). Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mascarpone (w 2-3 turach). Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Dodać odrobinę różowego barwnika, zmiksować, część kremu odłożyć do pozostałej części dodać kolejną porcję różowego barwnika, aby uzyskać bardziej intensywny kolor. Czynność powtórzyć chyba, że chcemy mieć cały tort w jednym kolorze. Schłodzony tort wyjąć z lodówki na kilka minut przed tynkowaniem, aby się ocieplił. Pokryć go delikatną warstwą tynku, aby zlepiła okruszki, schłodzić w lodówce, a następnie gdy krem stwardnieje dokładniej pokryć całość, nakładając różne kolory kremu w dowolnych miejscach, aby uzyskać wielokolorowy efekt. Mniejszy tort o średnicy 15 cm ułożyć na większym o średnicy 21 cm i dowolnie udekorować. U mnie polewa z białej czekolady, posypka cukrowa, makaroniki i mini bezy.
Smacznego!
Przepis na krem podejrzany tutaj.
Cudowny 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniały tort 🙂
Autor
Dziękuję <3
Piękny 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Kiedy najlepiej ułożyć makaroniki na torcie? Dzień wcześniej będzie ok? Nic im się nie stanie?
Autor
Kładłam w dniu imprezy 🙂
Wow wygląda niesamowicie, z chęcią bym go spróbowała 😀 Uwielbiam Twojego bloga, inspiruje mnie. Dzięki niemu mam ochotę założyć własną stronę www poznań i dzielić się z innymi przepisami. Jednak ciężko byłoby Ci dorównać, super robota!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
Chciałabym kiedyś taki zrobić 🙂
Autor
Polecam 🙂
Moja córka byłaby zachwycona 🙂 super torcik 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Tort rewelacja 🙂 krem do tynkowania rewelacja!!!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
jakbym chciała zrobić tylko jedno piętro (to większe) to jak musiałabym zmienić proporcje? nie mam niestety drugiej mniejszej tortownicy, mam jedna 23 i druga 25; dziękuje z góry!
Autor
Biszkopt z 5 jajek będzie ok 🙂 Na 1 jajko przypada – 30 g cukru, 40 g mąki pszennej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 🙂
Tort rewelacyjny bardzo dziękuję za inspirację! Smak też super a krem maślany z mascarpone okazał się hitem 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
makaroniki niestety nie wyszły ale tort tak i to jaki! wspaniały przepis ❤️ u mnie dżem porzeczkowy (uczulenie na maliny wśród gości) a na drugim pietrze lemon curd (brakło porzeczkowego a został z nieudanych makaroników)
chciałabym pochwalic się zdjęciem, szkoda ze nie da się dodać 🙁 niemniej przepis na 10000% polecam
Autor
Ogromnie się cieszę, że tort posmakował 🙂 Jeśli korzysta Pani z fb tam można pochwalić się zdjęciem, będzie mi bardzo miło 🙂
Tort wygląda pięknie. Chciałabym spróbować upiec. Proszę o informację na ile osób mniej więcej wystarczy większa dolna część torta i o ile zmniejszyć składniki na przełożenie i krem maślany jeżeli będę robić tylko dolną część?
Autor
Z dolnej części powinno wyjść ok 10-15 porcji 🙂
Tort przepyszny dziękuję za przepis ❤️