Proste, szybkie i niezawodne muffinki jogurtowe. Wilgotne, długo utrzymują świeżość, świetnie smakują bez dodatków, ale są również dobrą bazą do różnych wariacji. Można urozmaicić je sokiem z cytryny/pomarańczy, kawałkami czekolady, orzechów, owoców, lub do części ciasta dodać kakao, aby uzyskać dwusmakowe łaciate muffinki. Polecam!!
Składniki (12 sztuk):
- 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
- 1 kubek oleju
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 3 jajka (wielkość L)
- 3 kubki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Jogurt przełożyć do miski, kubek po jogurcie zostawić i odmierzać nim pozostałe składniki. Do jogurtu dodać olej, cukier i jajka, krótko wymieszać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii, wymieszać tylko do połączenia, aby muffinki zachowały miękkość po upieczeniu. Ciasto przełożyć do papilotek na muffinki, tak aby sięgało do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.
Smacznego!