Site icon marta-gotuje.pl

Proste muffinki jogurtowe

Proste, szybkie i niezawodne muffinki jogurtowe. Wilgotne, długo utrzymują świeżość, świetnie smakują bez dodatków, ale są również dobrą bazą do różnych wariacji. Można urozmaicić je sokiem z cytryny/pomarańczy, kawałkami czekolady, orzechów, owoców, lub do części ciasta dodać kakao, aby uzyskać dwusmakowe łaciate muffinki. Polecam!!

Składniki (12 sztuk):

Jogurt przełożyć do miski, kubek po jogurcie zostawić i odmierzać nim pozostałe składniki. Do jogurtu dodać olej, cukier i jajka, krótko wymieszać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii, wymieszać tylko do połączenia, aby muffinki zachowały miękkość po upieczeniu. Ciasto przełożyć do papilotek na muffinki, tak aby sięgało do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Exit mobile version