Wymuszona przerwa techniczna mocno dała mi się we znaki w ostatnim tygodniu… Komputer mam już na szczęście w pełni sprawny, ale wszystkie dane i co ważniejsze zdjęcia zostały utracone : ( Bez komputera było ciężko, choć z drugiej strony czasu jakby więcej : D Dzięki temu mam dla Was dużą porcję nowych przepisów, aby nadrobić te stracone dni : ) Tym razem przedstawiam Wam prosty przepis na greckie gołąbki wg Okrasy. Bardzo aromatyczny farsz z dodatkiem mięty na pewno Wam zasmakuje. Polecam ; )
Składniki:
- 1 kapusta
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 5 ząbków czosnku
- 80 g cebuli dymki
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek mięty
- 2 puszki pomidorów
- 1 cytryna
- 100 g oliwek zielonych
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 20 g świeżej, ostrej papryczki
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4-5 szczypt oregano w proszku
Liście kapusty sparzyć, aby były miękkie. Kaszę jęczmienną ugotować na sypko. Mięso, połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część posiekanej ostrej papryczki, dużą szczyptę oregano, przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pół posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami). Dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę. Farsz wyrobić ręką. Następnie farsz zawinąć w liście kapusty.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Podlać oliwą z oliwek i przełożyć przygotowane gołąbki. Skropić je oliwą z oliwek, doprawić odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na 20-25 minut. Po upływie tego czasu wyjąć gołąbki z piekarnika i wyłożyć na nich kawałki sera feta. Ponownie skropić oliwą i doprawić oregano. Przełożyć do piekarnika z wybraną funkcją grilla i piec do momentu, aż ser się podgrzeje (przez około 5 minut).
Pozostały czosnek pokroić w plasterki, a następnie wraz z pozostałą cebulą dymką zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pozostałą część ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę i wymieszać. Doprawić 2-3 szczyptami oregano, ponownie wymieszać. Dodać niewielką ilość skórki z cytryny oraz pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą. Dolać trochę wody, następnie doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać i gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej). Pozostałą miętę (tylko listki) wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.
Sos pomidorowy przełożyć na talerz, dodać zielone oliwki, całość posypać listkami mięty i na tak przygotowany sos wyłożyć gołąbki.
Smacznego : )