Proste greckie gołąbki

Wymuszona przerwa techniczna mocno dała mi się we znaki w ostatnim tygodniu… Komputer mam już na szczęście w pełni sprawny, ale wszystkie dane i co ważniejsze zdjęcia zostały utracone : ( Bez komputera było ciężko, choć z drugiej strony czasu jakby więcej : D Dzięki temu mam dla Was dużą porcję nowych przepisów, aby nadrobić te stracone dni : ) Tym razem przedstawiam Wam prosty przepis na greckie gołąbki wg Okrasy. Bardzo aromatyczny farsz z dodatkiem mięty na pewno Wam zasmakuje. Polecam ; )

Greckie gołąbki

Składniki: 

  • 1 kapusta
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 80 g cebuli dymki
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 pęczek mięty
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cytryna
  • 100 g oliwek zielonych
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 20 g świeżej, ostrej papryczki
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4-5 szczypt oregano w proszku

Liście kapusty sparzyć, aby były miękkie. Kaszę jęczmienną ugotować na sypko. Mięso, połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część posiekanej ostrej papryczki, dużą szczyptę oregano, przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pół posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami). Dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę. Farsz wyrobić ręką. Następnie farsz zawinąć w liście kapusty.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Podlać oliwą z oliwek i przełożyć przygotowane gołąbki. Skropić je oliwą z oliwek, doprawić odrobiną świeżej posiekanej papryczki.

Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na 20-25 minut. Po upływie tego czasu wyjąć gołąbki z piekarnika i wyłożyć na nich kawałki sera feta. Ponownie skropić oliwą i doprawić oregano. Przełożyć do piekarnika z wybraną funkcją grilla i piec do momentu, aż ser się podgrzeje (przez około 5 minut).

Pozostały czosnek pokroić w plasterki, a następnie wraz z pozostałą cebulą dymką zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pozostałą część ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę i wymieszać. Doprawić 2-3 szczyptami oregano, ponownie wymieszać. Dodać niewielką ilość skórki z cytryny oraz pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą. Dolać trochę wody, następnie doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać i gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej). Pozostałą miętę (tylko listki) wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.

Sos pomidorowy przełożyć na talerz, dodać zielone oliwki, całość posypać listkami mięty i na tak przygotowany sos wyłożyć gołąbki.

Smacznego : )

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      22 października 2013 / 11:13

      Bardzo mi smakowały 😉

  1. 22 października 2013 / 10:48

    Przymierzałam się do zrobienia gołąbków, więc skoro jeszcze nie zaczęłam zrobię z przepisu, jaki przedstawiasz. Z kaszą nie jadłam. A wyglądają kusząco… Pozdrawiam, Krys

    • Marta
      Autor
      22 października 2013 / 11:14

      Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków 🙂

  2. 22 października 2013 / 18:00

    ciekawe przepis, fajne urozmaicenie od zwyklych gołąbków:)

    • Marta
      Autor
      22 października 2013 / 19:22

      Zdecydowanie 🙂 uwielbiam tradycyjne gołąbki i chętnie sięgam po każdy przepis, który ma „gołąbki” w nazwie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2013 / 0:32

      To tak jak ja 😀

  3. 23 października 2013 / 21:15

    no, nie jadłam, jestem bardzo ciekawa…aaa, najważniejsze, fajnie, że już jesteś 😉

  4. Marta
    Autor
    23 października 2013 / 21:30

    😀 😀 😀 wróciłam i nadrabiam zaległości, a gołąbki bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2013 / 23:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 24 października 2013 / 14:53

    Lubię tradycyjną wersję gołąbków, więc podejrzewam że i takie bym polubiła i to pewnie za bardzo 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 14:58

      Na pewno 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2013 / 18:19

      Polecam wypróbować 🙂

  6. 9 lutego 2022 / 0:49

    Robiłam te gołąbki według twojego przepisu i szczere czułam się jakbym jadła je właśnie w Grecji w przepięknej restauracji. Gołąbki były przepyszne. Polecam

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2022 / 0:28

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 17 =