Site icon marta-gotuje.pl

Proste drożdżówki z dżemem

Jesienią zdecydowanie nie może może zabraknąć drożdżowych wypieków : ) Proste drożdżówki z dżemem idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub w ramach drugiego śniadania. Zamiast dżemu możemy również wykorzystać powidła, twaróg czy krem czekoladowy. Polecam!

Składniki:

Dodatkowo:

Mąkę wymieszać z cukrami, dodać masło. Drożdże wymieszać ze śmietaną, do czasu aż się rozpuszczą. Dodać do pozostałych składników, zagnieść gładkie ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego, ponieważ będzie dość klejące). Misę z ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30-40 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt, a następnie posmarować dżemem. Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku i podzielić na sześć części. Każdą część wzdłuż środka docisnąć końcówką drewnianej łyżki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut i opcjonalnie posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version