Jesienią zdecydowanie nie może może zabraknąć drożdżowych wypieków : ) Proste drożdżówki z dżemem idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub w ramach drugiego śniadania. Zamiast dżemu możemy również wykorzystać powidła, twaróg czy krem czekoladowy. Polecam!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 330 g śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu np. malinowego
Mąkę wymieszać z cukrami, dodać masło. Drożdże wymieszać ze śmietaną, do czasu aż się rozpuszczą. Dodać do pozostałych składników, zagnieść gładkie ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego, ponieważ będzie dość klejące). Misę z ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30-40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt, a następnie posmarować dżemem. Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku i podzielić na sześć części. Każdą część wzdłuż środka docisnąć końcówką drewnianej łyżki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut i opcjonalnie posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!