Jesienią zdecydowanie nie może może zabraknąć drożdżowych wypieków : ) Proste drożdżówki z dżemem idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub w ramach drugiego śniadania. Zamiast dżemu możemy również wykorzystać powidła, twaróg czy krem czekoladowy. Polecam!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 330 g śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu np. malinowego
Mąkę wymieszać z cukrami, dodać masło. Drożdże wymieszać ze śmietaną, do czasu aż się rozpuszczą. Dodać do pozostałych składników, zagnieść gładkie ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego, ponieważ będzie dość klejące). Misę z ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30-40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt, a następnie posmarować dżemem. Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku i podzielić na sześć części. Każdą część wzdłuż środka docisnąć końcówką drewnianej łyżki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut i opcjonalnie posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają 😍
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyyysznie się prezentują 😋 Mam już właśnie ochotę na tego typu wypieki, teraz będą smakować wyjątkowo. Ciepły napój jeszcze i mamy wszystko co do szczęścia kubków smakowych potrzebne 😉
Autor
O tak, ciepła herbata lub kibel mleka będą idealnie pasować 🙂
Pyyyszne 🥰
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Mniam mniam ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Dzisiaj piekę czy można polukrować ?
Autor
Oczywiście 🙂
Wyszły pysznie ❤️Poza lukrem dałam rownież na wierzch kruszonkę 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wyglądają przepysznie 😊
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Super te drożdżówki ciasto nietypowe jak na drożdżowe porcja duża 😊
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Wyglądają cudownie a czy można śmietanę 18% zastąpić jogurtem greckim ? Pozdrawiam
Autor
Wydaje mi się, że powinno się udać 😉