Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!!
Przepis na proste drożdżówki z cynamonem
Składniki na ciasto(12 sztuk):
- 250 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 40 g cukru trzcinowego
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g miękkiego masła
Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (10 minut w robocie kuchennym). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 50 cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Masło zmiksować z cukrem i cynamonem.
Lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Cukier puder wymieszać z mlekiem.
Dodatkowo:
- 1 jajko
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić na plastry ok. 3 cm, tak aby uzyskać 12 drożdżówek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Studzić na kratce kuchennej i udekorować lukrem.
Smacznego!
Inspiracja „Dzień Dobry” M. Minta