Miękkie i puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem. Jest tak proste i szybkie do przygotowania, że poradziła sobie z nim nawet moja kilkuletnia córka. Radość z jedzenia była podwójna ; ) Polecam!
Składniki (blacha 20×20 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 gałązki rabarbaru (poza sezonem mogą być również inne owoce)
Jajka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, zmiksować. Gładką masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć dość blisko siebie na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja „Wielka Księga z Wypiekami”