Kolejne ciasto, które przygotowujemy błyskawicznie, bez użycia miksera. Bardzo aromatyczne z chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem. Na pewno świetnie sprawdzi się również w wersji z rabarbarem (inspiracja ; ) Polecam!
Składniki (keksówka 25×12 cm):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklaki oleju
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jabłka
Mąkę przesiać, dodać sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Wymieszać. Do drugiej miski dodać olej, jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia się składników. Przelać do suchych składników. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić i dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzałek góra-dół, na najniższym poziomie) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego : )