Kolejne ciasto, które przygotowujemy błyskawicznie, bez użycia miksera. Bardzo aromatyczne z chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem. Na pewno świetnie sprawdzi się również w wersji z rabarbarem (inspiracja ; ) Polecam!
Składniki (keksówka 25×12 cm):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklaki oleju
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jabłka
Mąkę przesiać, dodać sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Wymieszać. Do drugiej miski dodać olej, jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia się składników. Przelać do suchych składników. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić i dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzałek góra-dół, na najniższym poziomie) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego : )
Uwielbiam takie ciasta i Twoje zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Takie proste ciasta są najlepsze 🙂
Autor
Zgadzam się zdecydowanie:)
Wygląda pysznie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Do zrobienia w weekend 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Proste i smaczne 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Super ciacho, składniki zawsze mam w domu, więc na pewno nie będzie to mój ostatni wypiek, spróbuję też z truskawkami, ale wtedy chyba zrezygnuję z cynamonu…
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
w prostocie tkwi siła, takie ciacha są świetne! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
pycha!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Wyszło idealne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
pycha
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂