Wizyta u Babci nie może się odbyć bez kawałka jej czekoladowego ciasta : ) To jeden z tych prostych wypieków, do których zawsze miło się wraca. Najlepiej smakuje w towarzystwie malin i bitej śmietany : ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 łyżek kakao
- 250 g margaryny
- 1 szklanka wody
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukru, kakao, margarynę i wodę przełożyć do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-60 min. do suchego patyczka.
Smacznego!