Proste ciasto czekoladowe

Wizyta u Babci nie może się odbyć bez kawałka jej czekoladowego ciasta : ) To jeden z tych prostych wypieków, do których zawsze miło się wraca. Najlepiej smakuje w towarzystwie malin i bitej śmietany : ) Polecam!


Ciasto murzynek przepis

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 łyżek kakao
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukru, kakao, margarynę i wodę przełożyć do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-60 min. do suchego patyczka.

Smacznego!


murzynek przepis

murzynek ciasto przepis


murzynek przepis

Komentarzy: 8

  1. Janja
    29 sierpnia 2018 / 10:16

    U mnie też się takie piekło!!!!!! ale z polewą czekoladową 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2018 / 0:53

      O to taki smak dzieciństwa 🙂

  2. Ania
    29 sierpnia 2018 / 22:36

    Fajne ciacho trochę takie z niczego, ale dobrze smakuje przełożyłam dodatkowo powidłami.

    • Marta
      Autor
      6 września 2018 / 0:53

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  3. Majka
    29 sierpnia 2018 / 23:13

    Piękne zdjęcia i ciacho wygląda bardzo apetycznie ❤️

    • Marta
      Autor
      6 września 2018 / 0:53

      Bardzo mi miło, że się podoba <3

  4. Iwona
    16 marca 2019 / 17:15

    I co z tego ,że piękne zdjęcie! Wyszedł przeslodzony zakalec :-/ A mogę powiedzieć , że umie piec. Do tego termoobieg przez godzinę czasu 180 C ? Masakra

    • Marta
      Autor
      16 marca 2019 / 19:16

      Przykro mi, że ciasto się Pani nie udało. Często korzystam z tego przepisu i zdjęcie odzwierciedla moje wykonanie 😉 Tak jak napisałam w przepisie ciasto pieczemy 45-60 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, ale jeśli Pani dużo piecze na pewno zna Pani swój piekarnik i jego możliwości, więc można optymalnie dostosować czas pieczenia wg wskazówek i wybrać opcję grzania, z której Pani korzysta. Podaję zawsze ustawienia, na których ja piekę i mi odpowiadają. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 8 =