Aromatyczna potrawka z wołowiny i warzyw idealnie sprawdzi się na jesienne obiady. Pyszna, pożywna i bardzo prosta do przygotowania, wystarczy jeden garnek, kilka minut krojenia, a dalej obiad robi się bez naszego udziału. To również świetne danie na tzw. czyszczenie lodówki, ponieważ możemy wykorzystać dowolne warzywa, których świeżość chyli się ku końcowi. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia lub bakłażan
- 3 marchewki
- 1 papryka
- 100 g soczewicy
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli i pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i curry, 1/2 łyżeczki kuminu
Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię i marchewki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Dodać do mięsa, wymieszać i podsmażyć. Zalać 3 szklankami wrzącej wody i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 60 minut. Dodać soczewicę, gotować kolejne 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry i kumin, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie tutaj oraz na moim instagramie.