Site icon marta-gotuje.pl

Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek

Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek na piwie to idealny pomysł na pożywny, wegański obiad. Bardzo aromatyczna i błyskawiczna do przygotowania, posmakuje nawet typowym mięsożercom (przetestowane) : ) Polecam!!!

Składniki (4-5 porcji):

*Piwo można zastąpić bulionem i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu klonowego

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w grube plastry, czosnek w cienkie plasterki. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, do czasu aż cebula zrobi się szklista.

Do podsmażonych warzyw dodać paprykę wędzoną i ostrą, kolendrę oraz goździk. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać 1 puszkę fasoli wraz z zalewą oraz pozostałe 2 puszki odcedzone. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, piwo, bulion, cukier oraz sól i pieprz. Przykryć i gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Wrzucić czerwone porzeczki i gotować bez przykrycia kolejne 5 minut. Podawać z kaszą lub żytnim chlebem.

Smacznego!

Przepis – „Jadłonomia po polsku” Marta Dymek

Exit mobile version