Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek na piwie to idealny pomysł na pożywny, wegański obiad. Bardzo aromatyczna i błyskawiczna do przygotowania, posmakuje nawet typowym mięsożercom (przetestowane) : ) Polecam!!!
Składniki (4-5 porcji):
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 goździk
- 2 łyżki oleju
- 3 puszki dowolnej fasoli lub 4 i 1/2 szklanki ugotowanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szklanki ciemnego piwa*
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki czerwonych porzeczek
*Piwo można zastąpić bulionem i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu klonowego
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w grube plastry, czosnek w cienkie plasterki. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, do czasu aż cebula zrobi się szklista.
Do podsmażonych warzyw dodać paprykę wędzoną i ostrą, kolendrę oraz goździk. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać 1 puszkę fasoli wraz z zalewą oraz pozostałe 2 puszki odcedzone. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, piwo, bulion, cukier oraz sól i pieprz. Przykryć i gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Wrzucić czerwone porzeczki i gotować bez przykrycia kolejne 5 minut. Podawać z kaszą lub żytnim chlebem.
Smacznego!
Przepis – „Jadłonomia po polsku” Marta Dymek