Jako przyjaciółka Winiary 2012 miałam przyjemność, aby wypróbować nowość – Pomysł na … Papirus : )
Pomysł polega na wykorzystaniu pergaminu do smażenia (bez dodatku tłuszczu!!!), na którym znajdują się zioła i przyprawy. Naszym zadaniem jest tylko przekrojenie piersi z kurczaka, delikatne ich rozbicie i umieszczenie na patelni! Patent jest naprawdę super, przygotowanie obiadu, łącznie ze smażeniem trwa 15 minut, nie musimy nawet „brudzić” sobie rąk : ) Do wyboru mamy 3 smaki: soczysta pierś z kurczaka z papryką (mój faworyt!), soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami, soczysta pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich. Kompozycja ziół i przypraw jest naprawdę fajnie dobrana, ich smak mocno dominuje, a nazwa soczysta pierś jest mocno trafiona – polecam : )
- 1 opakowanie Winiary Pomysł na … Papirus
- pierś z kurczaka ok. 600 g
Patelnię mocno rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu (najlepiej teflonową). Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, na grubość ok. 1,5-2 cm. Umieszczamy je na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykrywamy mięso od góry. Zawinięte mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu 5 minut z każdej strony (7 jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm) i przekładamy na talerz. Papier wyrzucamy.
Smacznego : )