Uwielbiam słodkie śniadania, zwłaszcza w formie amerykańskich placuszków pancakes. Możliwości ich przygotowania jest tak wiele, że chyba nigdy się nie znudzą : ) Dziś mam dla Was aromatyczną, pomarańczową wersję, która świetnie wpasowuje się w nadchodzący, świąteczny klimat. Do przygotowania użyłam Pancake Maker marki Unold, dzięki czemu placuszki wyszły bardzo puszyste, a cały proces przygotowania zajął kilka chwil. Jeśli macie wśród rodziny miłośników amerykańskich pancakes, koniecznie pomyślcie o takim prezencie : ) Polecam!
Składniki (10 sztuk):
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka (wielkość L)
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jogurt wymieszać z jajkami, olejem, sokiem i skórką otartą z pomarańczy. Dodać cukier, szczyptę soli, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do dobrze rozgrzanego Pancake Maker – grubość placuszków regulować przez ilość ciasta. Piec przez ok. 6 minut lub dłużej, jeśli lubicie bardziej wypieczone. Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Unold