Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo zostało mi kilka przepisów, które koniecznie musicie wypróbować ; ) Osobiście ubolewam nad tym, że sezon powoli się kończy, ale taki już ich urok i dzięki temu następnym razem, jak co roku, już nie będę się mogła ich doczekać… Ciasteczka są jedną z propozycji przygotowanych przeze mnie na ulotkę z lekkimi przepisami na lato dla Delikatesów Alma : ) Polecam!
Składniki (ok. 16 ciasteczek):
- 250 g mąki tortowej
- 250 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 200 g truskawek
Z przesianej mąki, twarogu, masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wycinać kwadraty/prostokąty i wykonać nacięcia widoczne na poniższych zdjęciach : ) Uformować ciasteczka. Umyte owoce pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w cukrze trzcinowym (opcjonalnie) i wyłożyć na przygotowane ciasto. Piec w rozgrzanym do 200 C (opcja grzania: góra-dół) piekarniku przez 20 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )