Półfrancuskie ciasteczka serowe z dżemem

Bardzo długo zabierałam się do przygotowania tych ciasteczek. Nie do końca byłam przekonana do proporcji składników w cieście, ponieważ od koleżanek otrzymałam rozbieżne informacje. Na szczęście użyte przeze mnie ilości się sprawdziły miałam jedynie drobny problem z wyciekiem dżemu podczas pieczenia, dlatego proponuję zastąpić go marmoladą ; ) Poza tym są pyszne, mięciutkie, najlepsze na ciepło : )


Półfrancuskie ciasteczka serowe z dżemem

Składniki :

 

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta + cukier puder do posypania
  • marmolada do nadziewania

Twaróg, mąkę, margarynę oraz cukier puder wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na grubość ok 5 mm, wycinamy kwadraty. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rulonik, dokładnie zlepiając brzegi.

Pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 12

  1. 20 stycznia 2012 / 13:21

    Wyglądają bardzo zachęcająco! Muszę się zabrać do ich wykonania 🙂 Pozdrawiam

  2. milk_chocolate84
    21 stycznia 2012 / 10:10

    Wow, swietne:)

  3. antosia!
    22 stycznia 2012 / 1:29

    Kurcze jestem chyba zbyt leniwa, zeby je zrobic, choc zjesc to bym chciała:)

  4. 22 stycznia 2012 / 22:51

    wyglądają bardzo profesjonalnie i pysznie, jak wszytsko z Twojej kuchni. Sądzisz, że można je zrobic z owocami zmaiats dzemu?

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2012 / 1:35

      W odsłonie z owocami już wkrótce również pojawią się na blogu ; ) U mnie były jabłka : )

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2012 / 19:26

      Mi wyszło ok. 20 sztuk 🙂

  5. 10 lutego 2012 / 12:28

    O jejciu, dlaczego moje nie wyszły tak pięknie jak Twoje? Kurczę. 😀

  6. Marta
    Autor
    10 lutego 2012 / 12:36

    Najważniejsze żeby smakowały 🙂

  7. Basia
    6 marca 2012 / 16:53

    A co z jajkami? Nie są potrzebne? 🙂 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 marca 2012 / 16:59

      Basiu, robiłam bez jajek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 27 =