Pyszna i uniwersalna polewa z białej czekolady ulepszy każdy deser, czy ciasto : ) Z powodzeniem zastąpi również lukier w przypadku ciasteczek, rogalików, czy drożdżówek. Polecam!!!
Sposób nr 1
- 150 g białej czekolady
- 75 g śmietanki kremówki 30%
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.
Sposób nr 2
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła
- 25 ml mleka
Mleko z masłem podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać na jednolitą masę.
W razie potrzeby można regulować konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub śmietanki/masła/mleka. Polewa potrzebuje czasu na zgęstnienie – polewając nią schłodzone ciasto np. sernik, czy tort dzieje się to błyskawicznie. Jeśli polewa zbyt mocno stwardnieje zanim zdążymy udekorować wypieki, można ją lekko podgrzać, by konsystencja była bardziej płynna.
Smacznego!