Pleśniak to bardzo popularne kruche ciasto z porzeczkowym dżemem, bezą i kruszonką, znane również jako skubaniec. Nadaje się na każdą okazję, imprezę i rodzinne spotkanie, idealne do kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego bardzo, bardzo pyszne : ) Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce, ale jeśli zależy Wam na pięknej, wysokiej bezie tak jak np. w cieście kruszon, wystarczy wybrać mniejszą, kwadratową blachę : ) Polecam!!!
- 5 żółtek
- 2 czubate łyżki cukru pudru (40g)
- 250g masła
- 3 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- opcjonalnie 1 łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać masło posiekane w mniejsze kawałki, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (można z użyciem robota kuchennego). Podzielić na równe 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Przełożyć do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie jedną z jasnych części ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (Można zetrzeć też trochę z drugiej jasnej części ciasta, aby spód był wyższy). Całość delikatnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubite białka wyłożyć na ciemną część ciasta i na koniec zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno przypiekać pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową. Kroić po całkowitym przestygnięciu. Można również udekorować ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!