Plendze, czyli placki ziemniaczane po poznańsku ; ) Najprostszy możliwy przepis wykorzystuje moja mama, bez dodawania cebuli, czy marchewki i dzięki tej prostocie są dla mnie najsmaczniejsze! U mnie w domu jemy je z cukrem natomiast T. przywykł do śmietany. Na pewno każdy z Was ma inną propozycję podania ; )
Składniki:
- 2 kg (ok.) ziemniaków
- 5 łyżek mąki mąki pszennej
- 2 jajka (wielkość L)
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki. Odstawić i jeśli pojawi się woda, odlać, natomiast skrobia, która zostanie na dnie powinna zostać z ziemniakami. Dodać sól, mąkę i jajka. Wymieszać. Rozgrzać olej i nakładać placki łyżką. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego : )
Mniam, zjadłoby się, ale komu się chce trzeć te poznańskie pyry, hahaha:)
he he poznańskich pyrów nie trzeba trzeć, ja mimo, że jestem rodowitą poznańską pyrą po prostu je wrzucam do robota kuchennego i „kręcę nim” tak długo, żeby były starte a żeby nie było papki 🙂
a co do przepisu – jest chyba najlepszy 🙂 bez żadnego mleka i innych niepotrzebnych wynalazków – pychotka 🙂 moja mama tez robi według takiego przepisu i to są faktycznie najlepsze plendze na świecie!!! 🙂
Autor
fajny pomysł z wykorzystaniem robota kuchennego bo dla mnie tarcie pyrów również jest udręką i powstrzymuje mnie przed częstszym spożywaniem plendzów ; )
ja nie trę pyrek na tarce tylko wrzucam pokrojone w blender – sam rozdrobni na miazgę;)
Autor
Właśnie zastanawiam się na zakupem blendera! czy możesz polecić mi jakiś konkretny model?:P
Dzisiaj robimy:) mozna z bita smietanka?
Autor
Osobiście nie akceptuję wersji ze smietana:) lubię z cukrem, ale maz je ze smietana tylko, że nie z taka slodka:) znam tez osoby, które lubią z ketchupem, więc chyba wszystko jest dozwolone:)
Pycha dzięki za przepis
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Wyszły chrupiące o to mi chodziło jestem zadowolona
Autor
Super, pozdrawiam 🙂