Weekendowe śniadania należą do moich ulubionych, bo możemy sobie wtedy pozwolić na większe kulinarne eksperymenty. Tym razem przedstawiam Wam kokosowe placuszki, które są dokładnie takie jak lubimy: proste, pyszne, sycące i zdrowe. Polecam!
Składniki (8 sztuk):
- 90 g wiórków kokosowych
- 25 g cukru kokosowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 120 g mąki orkiszowej
- 20 g płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego + 2 i 1/2 łyżki wody (opcjonalnie 1 jajko)
- 2 łyżki oleju kokosowego (temp. pokojowa)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 250 ml mleka kokosowego
Wiórki kokosowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 3-5 minut, do czasu aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć do blendera, dodać cukier kokosowy i zmiksować. Siemię lniane zmielić, dodać wodę, wymieszać i odstawić na bok. Płatki owsiane zmiksować blenderem na mąkę. Dodać zmiksowane wiórki z cukrem, proszek do pieczenia, sól morską, mąkę orkiszową i wymieszać. Olej kokosowy wymieszać z syropem klonowym, mlekiem kokosowym i napęczniałym siemieniem lnianym. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka kokosowego (masa powinna być dość gęsta, ale lejąca). Ciasto odstawić na ok. 5 minut, w tym czasie rozgrzać teflonową patelnię. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym.
Smacznego!
Inspiracja